Magnetisch onderzoek – Magnetic Particle Inspection ( MPI )

Magnetisch onderzoek ( Magnetic Particle Inspection – MPI ) is een NDO methode waarbij men gebruik maakt van het lekveld binnen een gemagnetiseerd (ferro-magnetisch) materiaal.

Wanneer een ferromagnetisch materiaal gemagnetiseerd wordt, zal er ter plaatse van een onderbreking (discontinuiteit) een lekveld ontstaan. Door dit lekveld ontstaan een nieuwe noord- en zuidpool welke zichtbaar gemaakt kan worden door middel van magnetiseerbare ijzerdeeltjes. Deze ijzerdeeltjes zullen zich op de locatie van de discontinuïteit in hoge concentraties verzamelen. Bij daglicht onderzoek wordt het proefstuk meestal van een witte achtergrond verf voorzien om zo het contrast te verhogen (men gebruikt voornamelijk zwarte inkt).

Gebreken in het materiaal kunnen aan of net onder het oppervlak gedetecteerd worden, dit is afhankelijk van de toegepaste magnetisatie techniek.

Verschillende technieken zijn onder andere middels;

  • Handjuk (permanente magneet of electrisch gevoed)
  • Spoel
  • Directe stroomdoorvoer
  • Prods

Magnetisch onderzoek kan door middel van de natte of droge methode uitgevoerd worden.

Met natte methode bedoelt men dat het ijzervijlsel opgelost is in een suspensie (bijvoorbeeld in olie of water).

Bij de droge methode wordt het onderzoek met droog ijzervijlsel uitgevoerd zonder dat het vermengd is met een ander medium. Hierbij is het mogelijk om op hoge temperatuur magnetisch onderzoek  uit te voeren (+/- 600°C) bijvoorbeeld voor het las onderzoek van de eerste las lagen of als zogenaamde “hot-check” na het gutsen.

Tevens is het mogelijk om onder UV licht een magnetisch (las) onderzoek uit te voeren met fluorescerende ijzerdeeltjes. Deze methode is vele malen gevoeliger in vergelijking met kleurcontrasterend (zwart-wit) onderzoek, contrast verf wordt hierbij meestal niet gebruikt.

Kan worden toegepast op:

  • Las onderzoek , smeed en gietwerk
  • Plaatwerk / Lasvoorbewerkingen

Magnetisch onderzoek

Video door: Karlsruhe University of Applied Sciences

magnetisch-las-onderzoek-ndo-nl
magnetisch-las-onderzoek-ndo-rotterdam-ndt
magnetisch-las-onderzoek-ndo-waalhaven